آماده‌باش جهان برای نبردی تازه/ عقبگرد تجارت جهانی به دهه 30؟

ایده روز آنلاین: تصمیم این هفته چین برای تضعیف ارز خود در برابر دلار نشان دهنده پتانسیل تنش‌های بزرگ بر سر سیاست نرخ ارز در سال 2025 است.

 

به گزارش ایده روز آنلاین، بلومبرگ در گزارشی تحلیل می‌کند که دونالد ترامپ و معاونانش مدت‌هاست شرکای تجاری آمریکا را متهم می‌کنند که به وسیله کاهش ارزش پول خود برای صادرکنندگان‌شان مزیت‌های ناعادلانه ایجاد می‌کنند. او در ژوئن گذشته در مصاحبه‌ای با بلومبرگ بیزینس ویک گفت کشورهایی مانند چین و ژاپن به دلیل پایین نگه داشتن ارزش پول بار بزرگی بر دوش شرکت‌های آمریکایی وارد می‌کنند.

با ضعیف‌تر شدن یوان چین نسبت به آن زمان، حرکت این هفته چین حتما مورد توجه ترامپ و تیم‌اش قرار خواهد گرفت. ترامپ در ماه ژوئن اعلام کرد که دولت اول او بسیار بر بالا نگه داشتن نرخ‌های ارز به وسیله تهدیدهای تعرفه‌ای متمرکز بوده است.

درحالی که دلایل قابل درکی برای کاهش ارزش پول چین وجود دارد؛ نرخ‌های بهره این کشور به دلیل تقاضای داخلی ضعیف آن به پایین‌ترین حد خود رسیده است. عملکرد گذشته دونالد ترامپ نشان دهنده عدم علاقه او به این شرایط است. خطر بزرگ برای همه این است که کاهش اخیر یوان، به عزم ترامپ برای ادامه یک «برنامه اقتصادی بین‌المللی یکجانبه‌گرایانه» دامن بزند؛ برنامه‌ای که شباهت خطرناکی به دهه 1930 دارد.

به نوشته بلومبرگ، جنگ‌های ارزی چندان هم جدید نیستند. معروف‌ترین آن‌ها در دهه 1930 رخ داد، زمانی که ایالات متحده و کشورهای دیگر به کاهش پی‌درپی ارزش ارزهای خود همراه با افزایش تعرفه‌ها پرداختند. طبق مقاله‌ای از دفتر ملی تحقیقات اقتصادی این دوره که به چرخه «همسایه‌ات را فقیر کن» معروف شد،  سبب شد تجارت جهانی زیان ببیند.

به گزارش اکوایران، اقتصاددانان، کریس میتچنر از دانشگاه سانتا کلارا و کرستین واندشنایدر از دانشگاه وین با استفاده از یک پایگاه داده جدید از داده‌های سه ماهه جریان تجارت مربوط به این دوره دریافتند که جنگ‌های تجاری دهه 1930 تجارت را حداقل 18 درصد کاهش داده است. به گفته آنها، کاهش ارزش‌ ارزها در اوایل دهه 1930 نشانگر رویکرد جدیدی برای سیاست‌گذاری بود: «کشورها موقعیت‌های اقتصادی داخلی خود را بر نظام بین‌الملل اولویت می‌دهند، و هیچ سیگنال واضحی مبنی بر اینکه چه چیزی جایگزین سیستم قبلی می‌شود وجود نخواهد داشت».

رئیس جمهور منتخب، فرانکلین روزولت در سال 1933 با عدم شرکت در کنفرانس اقتصاد جهانی در لندن رویکرد «اول آمریکا»ی خود را نشان داد و نتیجه این بود که بیش از 70 اقتصاد جهان در نهایت ارزش ارزهای خود را کاهش دادند، و جریانات تجاری را با افزایش هزینه‌ها و گسترش تنش‌های تجاری مختل کردند.

مطلب پیشنهادی

ارز تجاری از فردا جایگزین سامانه نیما

سید محمد قیصری – ایده روز -بازار ارز تجاری از (دوشنبه، اول بهمن) به‌جای سامانه …